Panteó 1

Panteó 2

Panteo 3

L'Ogdóada Hermopolitana

En la mitologia egípcia, Ogdoad eren les vuit deitats adorades a Hermopolis. Estaven agrupats en quatre parells mascle/femella: Nu/Naunet, Amun/Amaunet, Kuk/Kauket, Huh/Hauhet.

Crearen el túmul de brutícia (Mehturt) d'on nasqué Ra. Els déus estaven associats amb granotes i les deesses amb serps.

La Triada Elefantina
Estava composta pels déus Jnam, Satet i Anuket que conformaven una família de déus als que se li retia culte a la ciutat d'Elefantina.
Elefantina era una petita illa del riu Nil situada davant la ciutat d'Asuán. Molt a prop de la primera cascada.
La Triada de Kom Ombo
Kom Ombo, localitat de la vora dreta del Nil, situada entre Assuan i Tebas, ens remuntem primerament al que pot ser l'inici del lloc, que durant epocas faraonicas no va passar de ser un llogarret sense importància.

Al segle II a.C.t amb el nom helenizado d'Ombos, aquest lloc va adquirir una certa importància sota el regnat dels denominats "Ptolomeos".

I tot arrela en l'ascendent desenvolupament de l'agricultura a l'Antic Egipte i la conquesta successiva i periodica de noves terres cultivables. I és a mitjan el segle II a.C., sota el regnat de Ptolomeo VI, Filometor, que es va aixecar un temple la decoració del qual es va acabar un segle mes tard. La triada de Kom Omboe estava constituïda per Sobek, Hathor i Khonsu.
La Triada de Memfis
Són els deus tutelars de la ciutat de Menfis, capital de l'alt Egipte
La Triada Tebana
La triada tebana era adorada a Tebes, el temple principal estava a Karnak

 


L'Ogdóada Hermopolitana
Amon

Sota l'aspecte d'home-marrà o portant un barret de plomes d'estruç, Amun era un dels déus més potents a l'Egipte antic.

En el moment culminant de civilització egípcia s'anomenava el 'Rei dels
Déus '.

Nun i Naunet, l'aigua primigenia; Heh i Hehet, l'espai infinit indeterminat; Kek i Keket, les tenebres; Amun i Amaunet, l'ocult.
L'última parella és variable, depenent dels texts i el període, i pot ser substituïda per:
Tenemu i Tenemuit, l'ocult; Niau i Niaut, la vida o la indeterminació espacial; Gereh i Gerhet, la mancança (més rarament).

Els vuit déus de l'ogdóada hermopolitana són manifestacions del déu Thot, artífex real de la creació, i se'ls denomina "Les Ànimes de Thot". Ells es trobaven immersos en el caos primigenio, eren elements immaterials que van fer néixer al Sol de l'interior d'un ou o d'un loto, fecundat pels déus que romanien en les profunditats de les aigües.

La Triada Elefantina
Khnum: Home amb el cap d'un marrà banyut

Khnum era un déu creador, i el déu de les inudacions.
Anuqet: De probable origen nubi. Una deessa de la regió de la cascada, i associada amb Khnum es caracteritzava per usar una corona de plomes de forma inusual i, en rares ocasions, apareix com un voltor.
Satet era adorada a la Primera Cascada. Era l' esposa de Khnum. Està representada en forma humana i fa serviruna coróna cònica molt alta amb banyes de vaca. El seu nom significa, "La Tiradora"," La lençadora" i d'aquí que porti arc i fletxes, encara que el significat original es referia, més aviat, a les aigües que cauen de la Cascada..
La Triada de Kom Ombo
Sobek es representa com un home amb el cap d'un cocodril i un pentinat de plomes i un disc de sol


Sobek era un déu del Nil.
Hathor, 'Casa d'Horus, és una dona amb les orelles d'una vaca o amb
un pentinat amb banyes i un disc de sol

Hathor era una deessa protectora. Era també la deessa d'amor i alegria.Eera la muller d'Horus, i a vegades esveia com la mare del faraó.
Khonsu, déu de lluna, ja present s l'Imperi Antic. Té aspecte momiforme i agafa amb les mans que amaga sota el sudari, un ceptre compost en el qual apareix el pilar djed, la creu ankh i el símbol del poder.
La Triada de Memfis
Ptah es un home que s'embolica amb una capa blanca hermètica .

Ptah era el déu d'artesans.
Sekhmet , la poderosa, els representa com una dona amb el cap d'una lleona

Sekhmet era la deessa de guerra.

Nefertem (Nefertum, Nefertemu, Nefer-Temu) vo dir l 'La Bellesa de Tem', s'eli mostrava per un home jove bonic amb un lliri d'aigua (lotus) al seu cap, o lliri d'aigua

Nefertem era el déu dels perfums i l'aromateràpia.

La Triada de Tebes
Amon (veure a l'Ogdóada hermopolitana)
Mut (Mare) era la deessa patrona de Tebesi estava associada amb els rapinyaires. Amb Amun era la mare de Xons.
Amonet.La primera consort d'Amón, estava gairebé oblidada en els dies de la grandesa del seu marit. El seu nom sembla significar, "La d'Amón", encara que és curiós que sempre utilitzi la corona del baix Egipte. És també anomenada Nebt-taui, Senyora d'ambdós països.
 
 
Free Web Hosting