Inici

Introducció

Teogonia

Cosmogonia

Antropogonia

Panteó

Escatologia

No està massa elaborada ni la idea de Fi del Món ni tan sols la idea de món d'Ultratomba.

Quatre idees bàsiques i un ritual que incloia la cermació i la col·locació de una moneda a cada ull per poder pagar al barquer Caront que és qui ha de creuar l'ànima a l'altra banda de la llacuna Estígia.

La repercusió dels actes, bons o dolents, fets en aquesta vida en el càstig o premi en l'altra, es cmená a entrellucar amb els romans.

La mitologia grega afirmava que,tal i com Zeus havia fet al seu pare Cronos, Zeus també seria enderrocat per un fill. Això es pot veure com l'equivalent de la fi del món, o el final d'una edat. Prometeu li revelà que aquest fill naixeria de Zeus i Thetis, si copulaven. Per impedir a això passés, Zeus va casar Thetis amb Peleus, un dèbil mortal.Producte d'aquesta unió va ser Aquiles, el protagonista de l'Il·liada i un dels herois més grans dlse mites grecs.

Després de la vida terrenal les ànimes anaven a parar a l'Hades o al Tàrtar, regions subterrànies amb els seus propis déus i lleis. El segon tenia un matís de càstig que no posseïa l'Hades, però les dues tradicions es van barrejar amb el pas del temps.

Per passar a l'altre món s'havia de creuar l'Estígia, un riu que feia perdre la memòria i separava l'esperit d'aquells que havia estimat en vida. L'Odissea proporciona una acurada descripció d'aquesta zona, ja que Ulisses descendeix als inferns, com faran molts altres herois a la recerca del coneixement.

La visió romana recull gran part de la mitologia grega sobre el tema. Es pot trobar un resum en l'obra literària de l'Eneida de Virgili. L'infern estava dividir en 4 zones principals, cadascuna amb els seus personatges. Tampoc aquí estaven només les ànimes condemnades, com passarà després, sinó que inclou descripcions paradisíaques i horribles a parts iguals. Comença a ser evident que els actes en vida repercuteixen després de la mort.

Destaca el regnat del déu Plutó i la presència de les parques, criatures que tallen el fil de la vida de cada persona i per tant estan lligades al destí.