check

Inici

Introducció

Cosmogonia/ Teogonia

Panteó

Escatologia

El sintoisme no explica la creació del món sinó la creació de l'arxipèl·lag japonés i no sencer sinó només les illes que en aquell moment formaven l'Imperi ja que Hokkaido, Chishima i Okinawa no compten entre les illes creades per Izanami i Izanagi.

La creació de l'home no l'explica, la de l'emperador, com a descendent dels déus, sí, però.

Els primers déus van convocar dues criatures divines a l'existència, el mascle Izanagi i la femella Izanami, i els van encarregar la creació de la primera terra. Per ajudar-los a realitzar això, se'ls va donar a Izanagi i a Izanami una llança decorada amb joies, anomenada Amenonuhoko (llança dels cels). Llavors, les dues deïtats van anar al pont entre el Cel i la Terra, Amenoukihashi (pont flotant dels cels) i van batre l'oceà amb la llança. Quan les gotes d'aigua salada van caure de la punta de la llança, van formar l'illa Onogoro (autoformada). Així, ells van descendir del pont dels cels i van fer la seva llar a l'illa. Van desitjar unir-se com a companys, així que van construir un pilar anomenat Amenomihashira i al voltant d'ell van aixecar un palau anomenat Yahirodono . Izanagi i Izanami van donar voltes al pilar en direccions oposades, i quan es van trobar a l'altre costat, Izanami, la deïtat femenina, va parlar primer fent una salutació. Izanagi va pensar que aquesta no era la manera apropiada, tanmateix es van unir. Van tenir dos fills, Hiruko (infant de l'aigua) i Awashima (illa de bombolles) però van al ser concebuts de manera errònia no es van considerar deïtats. Van posar els nens en una barca i els van llençar al mar, llavors van demanar als altres déus una resposta sobre el que van fer malament. Ells van respondre qu eera la deïtat masculina havia d'iniciar la conversa durant la cerimònia d'unió. Així que Izanagi i Izanami es van dirigir al voltant del pilar una vegada més, i aquesta vegada, quan es van trobar, Izanagi va parlar primer i la seva unió va ser aleshores reeixida. D'aquesta unió van néixer l'ohoyashima, o les vuit grans illes de la cadena japonesa: Awazi, Iyo, ( Shikoku), Ogi, Tsukusi ( Kyushu), Iki, Tsusima, Sado i Yamato ( Honshu) Van crear sis illes més i moltes deïtats. Tanmateix, Izanami va morir en donar a llum Kagututi (encarnació del foc). Va ser enterrada a la "Muntanya Hiba", Encoleritzat, Izanagi va matar Kagututi. La seva mort també va ser l'origen de dotzenes de deïtats. Els déus nascuts d'Izanagi i Izanami són arquetípics d'aspectes importants de la naturalesa i la cultura. El fet que que era necessari per a la deïtat masculina Izanagi prendre la posició inicial mentre que la deïtat femenina Izanami va haver de ser en segon lloc ha conduït a una falsa opinió sobre que això és una discriminació implicada en contra del gènere femení.

Izanagi es va lamentar de la mort d'Izanami i va emprendre un viatge a Yomi o "la tenebrosa terra dels morts. " Izanami va trobar molt poca diferència entre Yomi i el món terrenal, excepte per la foscor eterna. Tanmateix, aquesta foscor sufocant va ser suficient per provocar-lo dolor en absència de la llum i la vida a la terra de dalt. Ràpidament el busco a Izanami i la va trobar. Al principi Izanagi no va poder veure-la per complet a causa que les ombres ocultaven la seva aparença. Tanmateix ell li va demanar a ella que tornés amb ell. Izanami li va escopir, indicant-li a Izanagi que ja era massa tard. Ella ja havia provat l'aliment de l'inframón i ara ja era una amb la terra dels morts. Ella no podria tornar més a la vida. . Com era d'esperar-se, Izanagi va anar a purificar-se després del seu descens a Yomi. Mentre es despullava, cada peça que deixava caure a terra va crear una deïtat. Fins i tot van sorgir més déus quan es va submergir en l'aigua per rentar-se. Els més importants van ser creats quan Izanagi es va rentar la cara: del seu ull dret es ca crear Amaterasu (encarnació del sol) , del seu ull esquerre Tsukiyomi (encarnació de la lluna), i dels eu nas en va sorgir Susanowo, encarnació del vent i de la tempesta. Izanagi es va dividir el món entre ells Amaterasu va heretar els cels, Tsukiyomi va prendre el control de la nit i la lluna i el déu de la tempesta, Susanowo, va posseir els mars.