check

Inici

Introducció

Cosmogonia/ Teogonia

Panteó

Escatologia

La mitologia japonesa recull uns 8000 kami (a mig camí entre "déus" i "esperits"). Fins i tot ara, que els Emperadors han renunciat a la seva pretesa condició divina i el budisme, encara perdura un fort sentiment entre els japonesos de que els déus són un element fonamental en al seva identitat com a poble .
 
Si vols veure més déus

Panteó 2

 

 

Izanami és una deessa tant de creació com de mort, així com la muller del déu Izanagi.
Izanami va morir donant a llum al nen Kagu-Tsuchi (encarnació de foc). Va ser enterrada en el mont Hiba, a la frontera de les províncies velles d'Izumo i Hoki. Tan furiós esstava Izanagi per la mort de la seva muller que va matar el nen acabat de néixer, creant així dotzenes de divinitats.
Izanagi lamentant la mort d'Izanami iva emprendre un viatge a Yomi, la terra fosca dels morts. Allí va cercar Izanami i la va trobar. Al principi, Izanagi no la podria veure perquè les ombres l'amagaven. No obstant això, li va demanar que retornés amb ell. Izanami el va escopir, dient-li que arribava també tard. Ja havia menjat el menjar del submón i ja en formava part. Ja no podria retornar a la vida.
Izanagi va quedar corprès però es va va negar a acceptat l'inevitable, així, mentre que Izanami estava dormint, va prendre la pinta que lligava els seus cabells i la va encendre com una torxa. Sota l'esclat sobtat de llum, va veure la forma horrible de la que una vegada havia estat Izanami Era ara una forma putrefacta amb cucs i altres criatures corrent per sobre el seu cos.
Plorant, Izanagi ja no va poder controlar la seva por i va començar a córrer, pretenent retornar a la vida i abandonar la seva muller.
Izanagi va emergir fora de l'entrada i de pressa va moure un bloc a la boca de la caverna, segellant per sempre l'entrada de Yomi.

Izanagi, en el sintoisme, és el cel primordial que, junt amb la seva dona Izanami, va crear el món. El seu primer fill fou Ebisu, déu dels pescadors, que fou abandonat en un bot en veure que feia tres anys que no creixia.

Del seu barret va néixer el raïm i de la seva pinta el bambú.

Mentre la seva dona regna a la terra de l'obscuritat ell regna a la dels vius i s'encarrega que sempre hi apareguin més humans dels que s'endú la seva dona. Després de rentar-se amb un font es va fregar l'ull dret i va crear a Tsukiyomi, déu de la lluna, l'ull esquerra i va crear a Amaterasu deessa del sol i en netejar-se el nas va crear a Susanowo, déu de la tempesta

Amaterasu és la deessa de sol, que va néixer de la brutícia de l'ull esquerra d'Izanagi. És la deessa de qui emana tota la llum, la deessa de sol a causa de la seva escalfor i compassió per la gent que la venerava. Amaterasu, quan va ser visitada pel seu germà, tenia por a causa de l'ús que el seu germà feia del poder: el llampec i les tempestes que utilitza per manipular la terra fent que tots els éssers vius anessin a amagar-se.
Susano'o i Amaterasu van lluitar i, finalment, la deesa va anar a amagar-se dins una cova celestial, deixant al món en la foscor.

Tots els déus van pregar que sortís de la cova, però fou debades. Llavors la deessa Ama cap Uzume va tenir una idea. Va penjar un mirall en un arbre pròxim i va organitzar una festa, en la que va interpretar una dansa eròtica davant de la cova. Feia tant de riure, que els déus feien tant de soroll que Amaterasu es va encuriosir i va mirar fora. Va veure el seu propi reflex en el mirall, que la va espantar, tant que els altres déus la van poder treure i la la van convencer de retornar al cel.

Susanoo és el Déu de la tempesta, literalment: la "Deïtat d'impetuosa rapidesa". Va néixer de la neteja del nas quan Izanagi es va rentar al riu en sortir de l'infern. Aquest déu tenia un
aspecte fosc, portava barba, era de caràcter furiós i impetuós. Se li va confiar el regne del mar, però descuidava el seu regne i provocava tota classe d'enrenous i revoltes. Plorant i rabiós, declarava que somiava estar amb Izanami, la seva mare, i en els seus atacs d'ira destruïa tot allò que ordenava sensatament seu germana Amaterasu. Es va casar amb Kushinada, amb qui va tenir un fill, Onamochi, rei d'Izumo, assistit per la deessa Sukunabicona, l'emplomallada.

Tsukuyomi també conegut com Tsukuyomi-no-kami, és la deitat de gènere incert, de la lluna en el sintoisme i la mitologia japonesa.
Tsukuyomi va enfurir Amaterasu quan va matar Uke Mochi, la deessa de menjar. Amaterasu una vegada va enviar Tsukuyomi per representar-la a una festa oferta per Uke Mochi. La deessa feia el menjar convertint-se en l'oceà i escopint un peix, llavors encarant-se amb el bosc i una daina sortia de la seva boca, i finalment es va convertir en un arrossar i va escopir un bol d'arròs. Tsukuyomi estava completament fastiguejat pel fet que, encara que semblava exquisit, l'àpat es feia present d'una manera força fastigosa i, així, la va matar.

Aviat Amaterasu es va assabentar del fet i es va enfurir tant que es va negar a mirar mai més Tsukuyomi fugint a una altra part del cel. Aquesta és la raó que el dia i nit no estan mai junts.