Inici

Introducció

Teogonia/Antopogonia

Cosmogonia

Panteó

Escatologia

En la Mitologia nòrdica antiga els Aesir són els déus principals del panteó. Inclouen moltes de les figures essencials, Odin, Frigg, Thor, Balder i Tyr.

Hi ha un segon clan de déus, esl Vanir: Njord i els seus fills, Freyr i Freia, són els déus Vanir més importants que viuen amb els Aesir com a ostatges després d'una guerra entre Aesir i Vanir. El Vanir semblen haver estat connectats principalment amb el conreu i la fertilitat,els Aesir amb el poder i la i guerra.

La mitologia nòrdica segueix els patrons de naixement, mort, i renaixement.

Odin ( Woden o Wotan) era el Pare de tots els Déus i homes.se'l representa amb un barret to, i una capa grisa. Els seus dos corbs, Huginn i Munin (Pensament i Memòria) volen sobre el món i retornen per dir-li tot allò que ha passat a Midgard.Totes les seves accions es relacionen amb el coneixement, la saviesa i la disseminació d'idees. El dimecres (Wodensdaeg) està dedicat a ell.
Thor, o Donnar, també conegut son el Tonant, era un fill d'Odin. Es considera que és el protector de tot Midgard, i empunya el poderós martell Mjollnir. Thor és la força personificada. El seu carro de batalla està ttrat per dues cabres, i el seu martell Mjollnir provoca el llampec que passa rabent a través del cel.. El dijous (Thorsdaeg) és el seu dia
Freia és la deessa de l'Amor i laBellesa, però és també la deessa dels guerrers i de la saviessa i la màgia. Ella i el seu bessó Freir són d'una raça diferent dels déus coneguts com el Vanir, els Aesir. Se la coneix comla reina dels Valkíries. Porta el collaret sagrat Brisingamen. El divendres (Frejyasdaeg) es diu així en el seu honor.
Freyr (Fro Ingwe) és el germà de Freya. És el d éu de fertilitat. Se'l coneix com Rei dels Alfs (follets). També es considera que és el Déu de l'Èxit.. A Ragnarok, es diu que lluitarà amb la banya d'un ant.
Tyr (Tiw o Ziw) és el déu antic de Guerra i el que imparteix Justíia entre els déus. Va sacrificar la mà pèr tal que és pogués lligar al llop de Fenris. En una època va ser el cap del Panteó Nòrdic, però va ser substituït per Odin molt més tard.
Loki, el Trampós, desafia l'estructura i ordre dels Déus,és el déu de Foc i posseeix algunes qualitats demoníaques. És tant un ajudant com un enemic de l'Aesir;D'alguna manera són fills seus: el Llop Fenris i Jormurgandr, la serp de Midgard. Els seus altres fills inclouen la deessa Hel (Hella, Holle), i Sleipnir, el cavall de vuit potes d'Odin.
Heimdall és el guardià de Bifrost, el pont d'arc de Sant Martí que porta a Asgard, la casa dels Déus.Serà Heimdall qui ha de fer sonar el corn per avisar als Aesir que el Ragnarok, la gran destrucció (o transformació?) està començant.
Skadi és la Deessa d'Hivern i de la Cacera. Està casada amb Njord, el Mar trist Déu.És la deessa de la Justícia, la Venjança, i la Ràbia Justa, i la divinitat que sentència a Loki a serlligat sota una serp que goteja verí a la seva cara en càstig als seus delictes. El caràcter de Skadi es representa en dos dels contes d'Hans Christian Anderson: "La Reina de Neu" i "La Princesa de Gel."
  La deessa dels morts i el vida després de la mort era Hel (Holle, Hulda), i era descrita pels víkings comun ser mig mort, mig viu. Els víkings li tenien un temor considerable mentre els bàrbars holandesos i alemanys la veien com la representació de la mort dolça, la transformació.
  Baldur, el déu de l'Amor i de la Llum, va ser sacrificat per culpa de Loki quan van llençar-li una bracca de vesc, l'únic ésser contra el que no estava protegit. Suposadament el seu retorn no serà fins Ragnarok. Està casat amb la deessa d'Alegria, Nanna.