Inici

Introducció

Cosmogonia/Antopogonia

Els set rituals

Panteó

Escatologia

Les fonts de la mitologia indigena nordamericana són els propis indis que encara mantenen els seus mites i, d'alguna manera les seves concepcions del món.

James Walker ha estat el gran recopilador de les llegendes i mites dels pobles indis nordamericans

 
 
 

El punt central del culte religiós dels sioux oglalas no el constitueix un creador del món, sinó un objecte: la pipa sagrada. I precisament per això el mite més important per a tots els lakotas és el de la dona búfala blanca (anomenada també dona cria de búfal blanca), on no es parla de l'origen del món o dels homes, sinó de l'origen de la religió lakota. El mite en qüestió, que sol portar per títol "El do de la pipa sagrada", es coneix sobretot a través de la versió de Black Elk: dos homes que estaven caçant van veure venir cap a ells una bellíssima dona enterament vestida de blanques pells d'ant. Un dels caçadors, que la va desitjar, va ser aniquilat per ella. L'altre va ser enviat al campament amb l'encàrrec de dir al seu poble que es fessin els preparatius necessaris per rebre-la. La dona va arribar portant la pipa sagrada i va instruir els lakotas als set rituals en els quals l'havia d'utilitzar. A continuació, després de transformar-se successivament en cria de búfala, en búfala blanca i en búfala negra, va desaparèixer.
Aquest mite mostra la forma en la qual se'ls va manifestar el sagrat als lakotas, fundant el seu món i ajudant-los a orientar-se en l'espai i el temps. El nom de la dona mítica, Cria de Búfala Blanca, es refereix a la seva transformació en un bisó, la més important peça de cacera dels oglalas, que tenia per a ells caràcter sagrat. Quant a la pipa portada per la dona, se la designa generalment pel nom de "Pipa de la Cria de Búfala" (Buffalo Calf Pipe), o "Pipa de la Cria" (Calf Pipe), al·lusió clara a la descendència oglala d'un mític poble de "búfals". Encara avui es conserva aquesta pipa en un embolcall sagrat (Sacred Pipe Bundle) no lluny de Green Grass, en la reserva Cheyenne-River de Dakota del Sur. El seu actual guardià és Arval Looking Horse, membre d'una de les famílies allà residents. Això significa que, fins i tot a principis del segle XXI, la pipa sagrada no ha perdut res de la veneració religiosa que des dels seus orígens li professen els lakotas.

 


 
Free Web Hosting