Inici

Introducció

Cosmogonia/Antopogonia

Els set rituals

Panteó

Escatologia

La suma total de l'incomprensible era pels lakotas Wakan Tanka, el "gran misteri". Es denominava així tot el misteriós, poderós o sagrat, sense principi ni final. Wakan Tanka havia creat l'univers, però la noció no es referia a cap ens individual, sinó a la totalitat de l'existent i a la unitat còsmica. En el seu sentit més abstracte Wakan Tanta ha d'interpretar-se doncs, com "força de l'univers", que no admet cap tipus de personificació. La influència del cristianisme va portar que els lakotas designaven Waka Tanka pel nom de "gran esperit" i que aquest arribés a identificar-se amb el Déu Cristià.

 
 
  En la mitologia Lakota , Wakan Tanka (Wakan o Wakanda ) és el terme per a "sagrat" o "diví" . Es tradueix sovint com "El Gran Esperit" o "El Gran Misteri", i s'entén típicament com el poder o la sacralitat que resideix a tot arreu.
  Wi és un dels déus més importants. És una divinitat solar,casat amb la lluna, deessa que no té nom, i està associat amb el Bisó. És el pare de Whope. Anog Ite va intentar seduir Wi, però feia que es converteixi en un visage lleig com càstig una de les seves dues cares.
  Chapa és l'esperit dels castors i senyor de la domesticitat,el treball i la preparació
  Cetan és l'esperit dels falcons i està associat amb l'est i les qualitats de velocitat, dedicació i bona visió. Cetan és també un poeta.
  Haokah és el déu del tro i el llampec. Les seves emocions ess'exterioritzen contrpàriament a la norma; riu quan està trist i plora quan és feliç. En l'art, se'l representa amb dues banyes.
  Iktomi és un esperi tenganyador, és l''aranya, i un heroi per a la gent Lakota. Els noms alternatius per a Iktomi inclouen Ikto, Ictinike, Inktomi, Unktome, i Unktomi. Aquests noms són a causa de les diferències en les llengües tribals.
  Inyan (Roca) era el primer dels Déus superiors. Existia abans del començament. Llavors va crear Maka i li va donar l'|esperit Maka-akan (Deessa de Terra), el segon dels Déus superiors i una part d'Inyan. Creant Maka exigia tota la sang d'Inyan, que era blava, per formar un gran disc, més enllà del qual no hi havia res. L'esforç vafer que Inyan es tornés dur i sense força. La seva sang es va convertir en les aigües blaves i el cel.
  Iya és un monstre de tempesta, germà d'Iktomi, l'aranya. Menja humans i escamps malalties , i fa servir caps com a trofeus. Això no el fa bo o dolent; simplement fa la seva obligació. És l'ull de la tempesta,el tornado,que es consideren manifestacions d'aquesta divinitat. Viatja amb les seves tempestes en un tipi fabulós pintat amb símbols màgics, i quan apareix, és sovint sense cara i deforme.
  Skan és el déu de creador suprem, que feia el món i els éssers que hi viuen segons el número quatre. És també el jutge tant d'ànimes humanes com dels déus mateixos.
  Tate és el déu del vent
  Whope (Ptehehincalasanwin) és la deessa de la pau, la filla de Wi i la Lluna. Era la muller del vent del sud. Quan va visitar la Terra, va donar als indis de Dakota (Sioux) una pipa com a símbol de pau. Més tard, Whope es va convertir en la Dona Crial de Buúfal Blanca. Tenia una filla nomenada Anog Ite.