check

Inici

Introducció

Cosmogonia/Antopogonia

Panteó

Escatologia

 

Les dades sobre la mitologia tehuelche són escasses. Alguns d'ells provenen del llibre de George Musters, qui exposa que creien que el bon esperit va crear als indis i als animals, i els va dispersar des d'un punt anomenat La Colina del Diablo.
Segons un altre relat Heller, fill del sol, que també era anomenat per aquest nom, va ser qui va crear als animals i els hi va donar la seva terra de la Patagònia, i és a Heller on van els tehuelches després de la seva mort.
 
 


Des que neix l'home fins que mor, l'Esperit del bé li ajuda i combat per la seva existència contra l'Esperit advers, únic causant de la malaltia i de la mort, les que l'indígena tracta d'evitar propiciant-se a la cruel deïtat, al diable, per mitjà de dues cerimònies (...)
Creuen els tehuelches en la immortalitat de l'ànima? Potser no, en el sentit estricte del dogma cristià; però és indubtable que creuen en la resurrecció dels morts, el que es desprèn fàcilment del seu costum d'enterrar els cossos en l'actitud que van tenir al si maternal, envoltant-los d'aquells objectes que poguessin necessitar en renéixer en una altra part.
En època remota mataven el cavall preferit de l'extint, mataven els seus gossos; i al costat del cadàver es dipositaven les armes, els estris i fins i tot l'aliment que havia de llançar mà al despertar d'aquell més enllà de l'oceà misteriós (Jono) en el qual torna a viure's la vida penosa de la terra, fins al dia en què el tehuelche es cuasi divinitza. Diuen els ancians que la volta celeste està poblada pels seus avantpassats purificats, i que en ella no es coneix el dolor, ni fins i tot la fatiga

Cap de les innombrables que resplendeix en l'hemisferi austral no va rebre nom propi en la mitologia dels patagons.
Cada uns de les estrelles, en general reben el nom de Setkre, era la representant dels morts que obtenia permís d'Elal per romandre en l'espai contemplant els seus parents.
Quan l'indi moria, Wendeunk s'encarregava de portar-lo al lloc on Elal l'esperava. Allà conversava amb l'heroi i, de tant en tant, demanava permís per poder contemplar els seus parents. És a causa d'aquesta creença que els tehuelches no esmenten mai les estrelles als seus contes.