check

Inici

Introducció

Teogonia/Antopogonia

Cosmogonia

Panteó

Escatologia

Posiblement la història més complexa de la mitologia escandinava: el Ragnarok, l'apocalipsi nòrdic.

El mal desfermat s'enfronta al bé. De la baralla només sobreviuen uns quants déus i una parella humana, per donar lloc aun nou món, ara ja sense malícia doncs aquesta haurà estat eliminada.

Pel que fa a l'ésser humà, aquest té diferents llocs on anar després de mort. Els guerrers morts en combat van al Valhalla on es prepararan pel Ragnarok. Els demés aniran a altres llocs depenent de molts factors.

 
Aurora boreal


En la mitologia nòrdica, Ragnarok (destí dels déus) és la batalla del final del món. Aquesta batalla serà suposadament entre els déus (els Æsir, liderats per Odín) i els dimonis (els gegants de foc, els Joutuns i diversos monstres liderats per Loki). No solament els déus, gegants, i monstres moriran en aquesta conflagració apocalíptica, sinó que gairebé tot en l'univers serà destruït.
El Ragnarok serà precedit pel Fimbulvetr o Fimbulwinter, l'Hivern d'Hiverns: tres hiverns successius se seguiranl' un a l' altre sense estiu. Com a resultat, explotaran els conflictes i les baralles, i tots els mortals desapareixeran.
Després d'una persecució perpètua, el llop Skoll i el seu germà Hati finalment devoraran la deessa Sol i el seu germà Mani respectivament. Les estrelles desapareixeran dels cels, sumint a la terra en foscor.
La terra s'estremirà tan violentament que els arbres seran arrencats de soca-rel i les muntanyes cauran; cada unió i cada baula es trencarà i se separarà, alliberant Loki i el seu fill, el llop Fenrir.

El món sencer estarà en guerra, l'aire tremolarà amb els sorolls, fragors i ecos. Al mig d'aquesta agitació, els gegants de foc de Muspelheim, conduïts per Surt, avancessin cap al sud i trencaran en dos el propi cel, a prop de Vigrid, deixant tot al seu pas cremant-se en flames. Mentre cavalquen cap a Bifrost, el pont de l'arcoiris, aquest es clivellarà i es trencarà darrere d'ells. Garm, el gos de l'infern davant Gnipahellir, també aconseguirà alliberar-se. Ell s'unirà als gegants de foc en la seva marxa cap a Vigrid.

Mentrestant, Heimdal, sent el primer dels déus que veurà els enemics apropar-se, bufarà el seu corn Giallar, que sonarà tan fort que s'escoltarà a través dels nou mons.
Començarà una gran batalla entre els forces del , capitanejades per Odin i Thor i els forces del mal, Gegants de Gel, Loki, Joutuns en la qual tots tenen el seu paper i el seu destí escrits. Després de la gran batalla, Surt cremarà al món sencer amb foc. La mort li arribarà a tots els éssers a la Terra. El sol s'apagarà i les estrelles desapareixeran dels cels. Sorgiran vapors tòxics i les flames esclataran, abrasant el cel amb el foc. Finalment, la terra s'enfonsarà al mar.

Després de la destrucció, una terra nova emergirà del mar, verda i justa. Els cereals maduraran en els camps que mai no van ser sembrats. El prat Idavoll, en l'Asgard ara destruït, no haurà sucumbit del tot. El sol reapareixerà com a Sol, ja que abans de ser empassada per Skoll, haurà donat a llum una filla, totalment idèntica a ella mateixa. Aquesta filla virginal reprendrà el camí de la seva mare al nou cel.
Uns quants déus sobreviuran la dura prova i dos éssers humans també escaparan la destrucció del món ocultant-se profundament dins de la fusta de Yggdrasil. Emergint del seu refugi, viuran a la rosada del matí i el repoblessin el món humà. Adoraran el seu nou panteó de déus, governat per Baldur.
Al cap i a la fi, en aquest món nou, la maldat i la misèria no existiran més, els déus i els homes viuran junts en pau i harmonia. Els descendents de Lif i de Lifthrasir, la parella humana supervivent habitaran Midgard.


En la mitologia escandinava,el Valhalla és el paradís al qual van els herois van quan moren r en combat. Se situa al palau d'Odín a Asgard, on els herois morts són rebuts per Bragi i conduïts per les valquirias.
Té cinc-centes quaranta portes, murs fets de llances, una teulada feta d'escuts i bancs coberts d'armadures. Es diu que hi ha lloc suficient per a tots els elegits. Aquí, tots els dies, els guerrers morts que assistiran Odín en el Ragnarok, el conflicte final dels déus amb els gegants, es preparen per a la batalla a les planes d'Asgard. A la nit, retornen el Valhalla per gaudir de banquets de senglars acompanyats d'hidromel.
Els que no aconsegueixen mèrits suficients per ascendir a Valhalla, acaben a la llar de la mort (Hela), en un lloc sota la terra (Niflheim), o en altres llocs designats. Els que es perden al mar, per exemple, són portats al palau d'Ægir al fons de l'oceà.
Al Valhalla, a més de les valquirias i els esperits dels guerrers (Einherjar), també hi ha un gall daurat (Gullinkambi) que els desperta cada matí i està destinat a advertir l'arribada del Ragnarok.