Inici

Introducció

Cosmogonia/Antopogonia

Els set rituals

Panteó

Escatologia

Els lakotes no distingien entre "natural" i "sobrenatural" i tampoc no veien cap oposició entre humanitat i naturalesa o entre naturalesa i cultura, conceptes tan fonamentals en el pensament occidental. En la seva ment, homes i naturalesa formaven un tot invisible. Distingien, en canvi, entre el general o habitual i l'extraordinari o incomprensible. El més incomprensible per a ells era l'univers. Ni el coneixien bé ni podien de cap manera controlar-ho. I per això se sentissin embargats alhora de respecto i temor davant dels misteris d'aquest univers, que el veneressin i, amb els seus limitats mitjans|medis, tractessin d'influir en ell dins del possible. Els lakotes designaven aquesta incomrpensibilidad de l'univers pel nom de wakan.

 

Al començament, abans de la creació de la Terra, els déus residien en un domini celestial indiferenciat i els humans vivien en un món subterrani indescriptible desproveït de cultura.
El cap entre els déus era Takushkanshkan ("alguna cosa que es mou"), el Sol, que està casat amb la Lluna, amb qui té una filla, Wohpe ("estel fugaç"); Home Vell i Dona Vella, tenen una filla, Ite ("cara"), que es casa amb Vent, amb qui té quatre fills, els Quatre Vents.
Entre altres esperits nombrosos, el més important és Inktomi ("aranya"), l'estafador. Inktomi conspira amb Home Vell i Dona Vella per augmentar l'estatus de la seva filla propiciant un afer entre el Sol i Ite.
La descoberta de l'afer per la muller del Sol porta a un cert nombre de càstigs per Takuskanskan, que acaba cedint el seu propi domini a la Lluna, i separant-la del Sol, inicia la creació de temps.
Home Vell, Dona Vella, i Ite són exilats a la Terra, però Ite està separat del Vent, el seu marit, que, junt amb els Quatre Vents i un cinquè vent del qual se suposa que és el fill de l'afer adulterí, creen l'espai.
La filla del Sol i la Lluna, Wohpe, també cau a terra i més tard va a viure amb Vent del Sud, l'arquetip lakota de la masculinitat, i el dos adopten el cinquè vent, Wamniomni, el tornado.


Sols, en la Terra acabada de crear, alguns dels déus s'avorrien, i Ite acaba convencent a Inktomi per trobar la seva gent, la Nació de Búfal..
En forma d'un llop, Inktomi viatja sota terra i descobreix un poble d'humans. Inktomi els explica les meravelles de la Terra i convenç un home, Tokahe (el primer), d'acompanyar-lo a la superfície.
Tokahe fa això i a l'arribar a la superfície a través d'una cova (Cova de Vent als Turons Negres), es meravella de l'herba verda i el cel blau. Inktomi i Ite fan tastar a Tokahe la carn de búfal i la sopa i l'ensenyen a fer tipis, vestits, i estris de cacera. Tokahe retorna al poble subterrani i convenç sis homes i les seves famílies per viatjar amb ell a la superfície de la Terra.
Quan arriben, descobreixen que Inktomi els havia enganyat: els búfals són escassos, el temps s'ha tornat dolent, i es troben morint-se de gana. Incapaços de retornar a casa seva, però armats amb un coneixement nou sobre el món, sobreviuen per convertir-se n els fundadors de les Set Llars.